süper pirinç pilavı, yapın


Süper pirinç pilavı dediğim bu tarifi sürekli kullanırım. Pirinç pilavını sade yapayım ya da sebzeli, etli, domatesli, şehriyeli hep bu tarifi kullanırım. Sebebi ise, pirinç ve su ölçünü aldığım bardakla yaptığım pilav tam da bizim aile sayısına uygun. Bu yüzden, sofrada pilav arttı, yetişmedi derdimiz yok. Kullandığım su bardağı büyük olanından; 250 ml. lik. Baradğı tamamen su ile doldurduğunuzda 250 gr. su alıyor. Pirinçle doldurduğunuzda 200 gr. pirinç alıyor.

Helva gibi pilav olmuş lafını duymaya alışıksanız; işte bu pilav tarifi ile yapılan pilav, helva gibi yumuşacık olur. Pirinç baldo olmuş, osmancık olmuş, tosya olmuş fark etmez. Bir bardağı silme pirinçle doldurun, bir kaba koyun. Üzerini kapatacak kadar ılık su ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edin, karıştırın. Yarım saat bekledikten sonra, ilk suyu karıştırın ve dökün. Üzerini kapatacak kadar su doldurun parmaklarınızla karıştırın ve suyu dökün.

Bu işlemi sekiz defa yapın. En son, pirinci tel sügeç içine koyun ve üzerine bol su gezdirin. Peşinden süzgecin altına vurarak kalan suyu çıkarın. Teflon veya alüminyum tencereye 40 gr. istediğiniz yemeklik yağı koyun ve ısıtın. Üzerine pirinci, 1 tatlı kaşığı tuzu koyun ve ocağı orta ateşe ayrlayın. Pirinci karıştırarak 3 dakika kavurduktan sonra üzerine bir buçuk bardak (300 gr.) su, tavuk suyu veya et suyu koyun.

Ateşi yükseltin, 1 dakika tencereyi fokur fokur kaynatıktan sonra, ocağın düğmesini sol tarafa tamamen yaslayın ve ocağı kısın. Saate bakın, tam 14 dakika bitiminde ocağı söndürün. Tencereye 15 dakika boyunca ilişmeyin. 15 dakika sonunda tencerenin kapağını kaldırın, tahata kaşıkla pilavı bir güzel alt üst edin ve kapağını tekrar kapayın. Sabrınız varsa, bir 15 dakika bekledikten sonra pilavınızı sofraya koyun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote