peri peri sos malzemesi


Mükemmel denebilecek düzeyde bir sos (piri piri sos) peri peri sos. Özellikle tavuk etine verdiği lezzet ve tat, anlatılamaz. Ancak, peri peri sos ile hazırlanmış herhangi bir tavuk ürününü tadarak sos'un değeri anlaşılabilir. Dünyada en sevilen sos olma özelliği bir yana, sos'un basit malzemelerle yapılabiliyor olması oldukça önemli. Peri peri sosu hazırlarken orijinal malzemeler kullanılması, bizlerin damak zevkine hitap edemez ve sos'un albenisi de olmaz. Fakat; sosta kullanılan ana malzemelerle birlikte, damak tadımıza uyan baharatları sos yapımında kulanmak, sosun tadını mükemmelleştiriyor.

Peri peri sos yapımında kullanılan sebze ve baharat çeşitleri ne kadar önemli ise, sosta kullanılacak bu malzemelerin miktarı da o kadar önemli. Peri peri sosunu defalarca yaptım, et ve tavuk ürünleri üzerinde denedim. Her seferinde sosta kullandığım malzemelerin ölçüsüyle oynayarak, sos'a son dokunuşumu yaptım. Peri peri sos, etlerin terbiyesinde ve pişirilen etlerin yanında banma sosu olarak kullanılıyor. Peri peri sos sadece etlerin yanında kullanılmıyor. Bir çemen, bir acıka gibi atıştırmalık olarakta tüketilebiliyor. Bir dilim ekmek üzerine sürülen peri peri sostan bir ısırık aldıktan sonra, bırakmanız zorlaşır.

Peri peri sosu yapımında kullanılan, damak tadımıza uyan bazı malzemeler: Domates, kapya biber dahil (acı, tatlı) taze biberlerin her çeşiti, kuru veya taze soğan, sarımsak, maydanoz, fesleğen, kuru veya taze kekik, kuru veya taze mercan köşk, kırmızı toz (acı,tatlı) biberlerin her çeşiti, üzüm ve elma sirkesi dahil her çeşit sirke, çekilmiş karabiber, çekilmiş karanfil, çekilmiş kişniş, şeker, pekmez, bal, bitkisel her çeşit sıvı yağ, limon suyu, tuz. Peri peri sos malzemeleri hazırlanırken saydığım bütün malzemelerin tamamı sos yapımında kullanılmıyor. Sosun yapılışındaki amaç ne ise, o amaca yönelik malzeme seçiliyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote