helva yapmanın püf noktaları


Helva yapmanın püf noktaları dikkate alınarak helva yapılırsa; yapılan helva misler gibi kokar ve yerken helvayı elinizden düşürmek istemezsiniz. Cips yer gibi, ha bire helvayı yemeye devam edersiniz. Un helvası kıtır veya yumuşak olarak yapılır. Helvanın yumuşaklığı içine konan sıvının (su, süt) miktarıyle ilgilidir. Un helvasına ilave edilecek su veya sütün miktarıyle oynanarak helvanın yumuşaklığı ayarlansada, helvanın ocaktan alınışıda önemlidir.

Esas önemli ayrıntı, kavrulmuş un içine, su veya süt ilave edildikten sonra helva kıvamının ayarlanıyor olmasıdır. Helvaya sıvı ilave edildikten sonra ocak üzerinde fazla karıştırılırsa, helva kuru olur. Bu nedenle helvanın yumuşak olması istenirse, ocak üzerinde fazla tutmamak gerekir. Bu deneyim, sürekli helva yapılarak kazanılır.

Un helvası yapmanın diğer can alıcı noktası ise, helvanın kavrulmasıyle ilgilidir. Helva yapan çoğu kişinin bu ayrıntıyı bilmediğinden, yaptıkları helvanın tadını ve kokusunu tutturamazlar. Helvayı yerken tereyağının tadını ve kavrulmuş un kokusunu alıyor olmanız gerekir. Bu iki kokuyu helvayı yerken alamıyorsanız, un helvanız doğru yöntemle yapılmamış demektir. Un helvası yapımında tat ve kokuyu tututurmak, doğrudan helvanın kavrulmasıyle ilgilidir.

Bilirsiniz tereyağı yüksek ısıda eritilirse yanar. Tereyağı yanarsa, o güzel tereyağı kokusunu kaybeder. Tereyağın yanık kokusuda una siner ve yapılan helvanın tadı bozulur. Aynı olumsuzluk un'un kavrulmasıylada ilgilidir. Yüksek ısıda kavrulan un'un başına gelenler tereyağın başına gelenlerden farklı değildir. Bu yüzden tereyağı düşük ısıda, köpürtmeden eritilecek ve üzerine un ilave edilecek. Ardından ocak tamamen kısılacak ve un kavrulmaya başlanacak. Bu süre 1 saattir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote