tavada et kızartma


Tavada et kızartma anlatıldığı gibi zor değildir. Suyu kaçmaması için eti mühürlüyeceksin, eti fazla pişirmeyeceksin türünde söylenen sözlerin hiç bir değeri yok. Mutfak bilgilerinin çoğu eski aşçıların ustalarından öğrendikleri babadan oğula geçen miras gibi "aşçılar arasında" tekrar edilip durmuştur. Mutfakla ilgili o kadar çok anlamsız tevatürler var ki, saymakla bitmez. Çoğu mutfak bilgileri, günün şartlarına ve akıla mantığa uygun güncelleştirilmemiştir. Günümüzde her şey az çok mutasyona uğradı. Bu değişkenlikler arasında mutfak teknikleri, araç, gereç ve gıda malzemeleride dahildir. İnsanın canı et yemek istediğinde eti nasıl seviyorsa, sevdiği şekilde pişirir veya pişittirir. Az pişmiş eti seviyorsa, et fazla ısıya maruz kalmayacağından sulu ve yumuşak olur. Eti çok pişmiş seviyorsa; haliyle et fazla süre ısı üzerinde kalacağından, bünyesindeki su buhar olup uçar ve et kuru olur. Bilinen gereçek, et yüksek ısıda pişirilir. Tıs tıs yanan ocak üzerinde et pişirmeye kalkarsanız, et kızarmaz sulanır.

Fazla söze hacet yok. Tavada et kızartmak için tavuk, balık ve sığır eti kullanılır. Bu etler tava içinde doğrudan pişirileceği gibi, soslanarakta pişirilebilir. Tavada et kızartmak için en uygun tava çeşiti tabanı kalın olanıdır. İnce tabanlı tavalarlada et pişirilsede çelik tavalar ısı konusunda en idealidir. Tava önce güzelce ısıtıldıktan sonra üzerine tabanını örtecek miktarda yağ gezdirilir. Ardından oda sıcaklığında olan "bıçakla şekil verilmiş" etin üzerine hafif tuz ekilerek tavaya konur. İki dakika gibi bir süre ile birinci yüzeyi pişirildikten sonra, diğer yüzeyi döndürülerek aynı sürede pişirilir. Her iki yüzeyi kızarmış olan etin bundan sonraki pişirme süresi, eti nasıl sevdiğinize bağlı. Az pişmiş et, orta pişmiş et veya çok pişmiş et pişirme süresine göredir. Resimde görünen iki parça orta yağlı, her biri 150 gr. ağırlığındaki bifteğin pişmiş halidir. Biftekler burda anlatıldığı şekilde "terbiye edilmeden, doğrudan" ocak üzerinde ve çelik tava içerisinde pişirilmiştir. Tava ısıtıldıktan sonra, tava yüzeyine iki kaşık sıvı yağ gezdirilmiştir.