yumurtalı omaç tarifi, nasıl yapılır?


Oğmaç (omaç) nedir, nasıl yapılır, Yozgat oğmaç tarifi ile oğmaç yapımı nasıl olur diyorsanız, ocağına düştünüz. Yozgat oğmaç tarifi sahibi aslen yozgatlı, oğmaçlı dürüm yiye yiye büyümüş ve ta buralara kadar gelmiştir. Oğmaç iki şekilde yapılır; biri sade oğmaç, diğeri yumurtalı omaçtır. Her ikisi de teryağı ve doğranmış yufka ekmekle yapılır. Zaten oğmacı oğmaç yapan tuzlu, kereli tereyağıdır. Bunun dışında margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ile yapılan oğmaçlar zorda kalınmadığı sürece yenmez. Çünkü, oğmacı bilen biri diğer yağlar ile yapılan oğmacı ağızına sürmez.

Oğmaç nasıl yapılır? Oğmaç yapımında birinci kural, kullanılan malzemelerin oranını tutturmaktır. Oğmaç yağlı olmak zorunda, yağı az gelen oğmaç çiğnenip yutulurken leblebi tozu yemiş gibi boğazınızdan aşmaz. Oğmaç yapımının püf noktası, ufalanmış yufka ekmeği tereyağı tam olarak ıslatmalıdır. Tereyağı ve yufka ekmekle yapılan oğmaca sade oğmaç denir. Tereyağı, yumurta ve yufka ekmekle yapılan oğmaca da yumurtalı oğmaç denir. Bir de oğmacın tatlı olarak yapılanı var. O bir başka lezzet, dillere destan; tereyağı, yumurta, pekmez ve ufalanmış yufka ekmekle yapılır.

Yumurtalı oğmaç nasıl yapılır? Bir kaşık tepeli doldurulmuş tereyağı eritilir, üzerine yumurta kırılır ve az tuz ilavesiyle pişirilir. Yumurta pişerken yağ içinde karıştırılır ve kaşıkla küçük parçalara bölünür. Üzerine alabildiği kadar yufka ekmek parçaları ilave edilerek karıştırılır. Yufka ekmek yağ ile tam olarak ıslandığı an da, yufka ekmek ilave edilmez. Pekiyi, oğmaç nasıl yenir? Oğmaç yufkanın arasına konur, dürüm yapılır ve dürüm güzelce sıkılır. Önceden demlenmiş bir kaç bardak çayla dürüm ısırılarak yenir. Afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote